Regulácia digitálnych služieb podľa EÚ

Regulácia digitálnych služieb podľa EÚ

Ak pôsobíte na digitálnom trhu, zbystrite pozornosť a dávajte pozor najmä na nezákonný obsah a ochranu základných práv. Prečo? EÚ totiž prichádza s balíčkom opatrení, ktorý má upraviť voľný digitálny trh.

Jednotlivé online platformy tak začnú niesť zodpovednosť za obsah, ktorý zverejňujú. Nové pravidlá s názvom Digital Services Act (DSA) zahŕňajú napríklad:

  • povinnosť náležitej starostlivosti (due dilligence) v celej EÚ
  • postupy pre rýchlejšie odstránenie nezákonného obsahu
  • zakotvenie princípov ochrany základných práv používateľov online platforiem.

Ako? Hlavným nástrojom DSA je zakotvenie možnosti dovolávať sa spravodlivosti v  civilnom práve. Platformy tak budú niesť občianskoprávnu zodpovednosť. 

Platformy majú mať povinnosť poskytovať orgánom a mimovládnym organizáciám prístup k rôznym údajom. Prijaté majú byť aj opatrenia týkajúce sa transparentnosti online platforiem (napr. transparentnosť o algoritmoch, používaných na odporúčanie produktov používateľom). 

DSA sa týka najmä poskytovateľov prístupu na internet či registrátorov doménových mien, hostingových služieb (napríklad cloud computing) a webhostingových služieb, veľkých online vyhľadávačov, ktoré majú viac ako 10 % zo 450 miliónov spotrebiteľov v EÚ, alebo online platforiem, ktoré spájajú predajcov a spotrebiteľov (napr. online trhoviská, obchody s aplikáciami).

Dohľad nad dodržiavaním DSA má vykonávať Komisia a jej Rada pre digitálne služby.

Tieto pravidlá bude potrebné dodržiavať buď pätnásť mesiacov po dohode Európskej komisie a Európskeho parlamentu, alebo od 1. januára 2024 (podľa toho, ktorý dátum nastane neskôr).

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON