Použitie autorského diela online

Použitie autorského diela online

Parlament schválil rozsiahlu novelu Autorského zákona. 

Zavádzajú sa úplne nové ustanovenia k použitiu diela on-line. Novela prináša zodpovednosť poskytovateľa služby zdieľania obsahu on-line (napríklad internetové platformy) za verejný prenos diela osobou, ktorá na to nemá súhlas. Zodpovednosť v tomto prípade prichádza do úvahy vtedy, ak sa autor, do ktorého práva sa zasiahlo, dožaduje napríklad uznania autorstva, či až náhrady nemajetkovej ujmy.

A čo čaká autorov? Novela upravuje otázky týkajúce sa autorského práva pre vydavateľov periodík. Na to, aby sme mohli hovoriť o „periodiku“, bude stačiť, aby bolo aktualizované aspoň raz ročne a verejnosti poskytovalo informácie týkajúce sa spravodajstva. 

Vydavateľom budú prináležať výhradné majetkové práva, a to do dvoch rokov od zverejnenia. Čo to znamená? Vydavateľ bude mať v tomto časovom období napríklad právo udeliť súhlas na použitie svojho periodika, dokonca bude môcť odsúhlasiť sprístupňovanie či rozmnožovanie periodka online. Takéto ustanovenie v minulosti v autorskom zákone chýbalo – obsahoval obdobnú úpravu napr. pre umelcov či vysielateľov. Od účinnosti novely bude teda rozšírené aj na vydavateľov.

Novela upravuje aj povinnosti vydavateľa voči prispievateľom. Zákon stanovuje povinnosť zaplatiť primeraný podiel z odmien. Prispievateľ má právo na to, aby mu vydavateľ periodika vyplatil podiel z odmien, ktoré získal práve vďaka svojim prispievateľom. 

Zákon nadobudol účinnosť 25. marca 2022.

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON