Libra verzus euro. Môže byť facebooková kryptomena hrozbou?

Libra verzus euro. Môže byť facebooková kryptomena hrozbou?

Politikom sa projekt sociálnej siete nepozdáva.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire tvrdí, že je hrozbou pre finančný systém a suverenitu štátov Európskej únie. Nevonia ani centrálnym bankám, ktoré sa obávajú straty kontroly nad menovou politikou v eurozóne. Čoraz intenzívnejšie sa hovorí o spoločnom regulačnom rámci EÚ.

Medzi európskymi politikmi si pripravovaná facebooková kryptomena libra zatiaľ veľa spojencov nenašla. Nakoľko sú však ich obavy oprávnené?

Základné parametre libry predstavil Facebook v júni. Nová kryptomena má zjednodušiť platby cez internete a sprístupniť ich aj miliarde ľudí z málo rozvinutých krajín, ktorí síce nevyužívajú klasické bankové služby, ale s veľkou pravdepodobnosťou majú (alebo budú mať) konto na Facebooku.

Projekt Libra je momentálne vo vývoji, podľa posledných informácií ho chce Facebook do praxe spustiť v polovici budúceho roka. Okrem technických detailov musí pritom riešiť aj tie regulačné.

Chýbajú zákony

V USA už šéf projektu Davida Marcusa vypočúval v americkom Senáte výbor pre bankovníctvo. Libra bude zrejme pod jurisdikciou Komisie pre cenné papiere (SEC) a bude potrebovať americkú bankovú licenciu.

Projekt Libra má oficiálne sídlo vo Švajčiarsku, ktoré má pre kryptomeny priaznivo nastavenú legislatívu. V súčasnosti podľa portálu Cointelegraph žiada o licenciu švajčiarskeho regulátora finančného trhu FINMA.

V USA i ďalších štátoch vidieť snahu o pozastavenie Libry, keďže pre ňu nejestvuje legislatívny rámec. „Facebook sa snaží, aby Libra bola naklonená politikom a regulátorom,“ hovorí Oliver Majdúch z advokátskej spoločnosti Schin & Majdúch.

Podľa neho sa už v EÚ objavujú zárodky regulácie kryptomien. Napríklad vo forme piatej smernice proti praniu špinavých peňazí, kde spadajú aj kryptomenové burzy a peňaženky.

Na finálnu podobu Libry čaká aj Európsky systém centrálnych bánk (ESCB). Podľa jeho stanoviska zatiaľ projekt monitorujú a posudzujú z hľadiska rizík a možného ohrozenia menového systému. „Libra prináša riziko, že sa značná časť finančných aktivít prenesie z dohliadaných, respektíve kontrolovaných finančných subjektov do neregulovaného priestoru,“ píše ESCB.

Dávid Stancel z občianskeho združenia Blockchain Slovakia tvrdí, že libra neohrozuje menový systém. Myslí si, že ju treba vnímať skôr ako evolúciu digitálnych mien a spôsobov platenia. V konečnom dôsledku môže podľa neho pomôcť aj iným kryptomenám, keďže sa používatelia naučia narábať s digitálnou peňaženkou.

Analytik vývojárskej firmy TopMonks Blockchain Studio Jozef Tětek dodáva, že obavy politikov a centrálnych bánk by mali smerovať skôr k finančným trhom. Postupom času môže byť Libra krytá veľkým objemom aktív, ktoré by potenciálne mohli hýbať finančným trhom.

Miliarda v rezervách

Z technickej stránky bude libra stáť na blockchaine, ktorý však nebude úplne decentralizovaný. Kontrolu nad ním budú mať členovia asociácie Libra, v ktorej sú silní globálni hráči ako PayPal, eBay, Mastercard, Vodafone či Uber. Väčšinou ide o americké firmy.

Podmienkou členstva v asociácii je minimálna investícia desať miliónov dolárov. Cieľom je v priebehu jedného roka nazbierať stovku členov, čiže kapitál vo výške jednej miliardy dolárov.

Členovia asociácie budú môcť prevádzkovať takzvaný validačný uzol, ktorý bude slúžiť na potvrdzovanie transakcií.

Čo zaručí stabilitu

Hodnota libry - na rozdiel od najznámejšej kryptomeny bitcoin - bude odvodená od podkladového koša aktív. Podobne funguje účtovná jednotka Špeciálne práva čerpania (SDR), ktorú spravuje Medzinárodný menový fond.

Aktíva by mali cenovo stabilné a likvidné. V koši budú dominovať štátne dlhopisy, či bankové vklady, takže stabilita libry by mala byť porovnateľná s národnými menami.

Členovia asociácie dostanú investičné tokeny, ktoré im budú generovať výnos z aktív(napríklad úrok zo štátnych dlhopisov).

Bežní používatelia sa k libre dostanú prostredníctvom kryptomenovej burzy Coinbase, ktorá je členom asociácie. Digitálnou menou budú môcť platiť v Messengeri či WhatsAppe. Facebook bude zarábať na poplatkoch za transakcie.

Ako to bude so súkromím

Hoci libra sa označuje ako kryptomena, oproti bitcoinu sa bude dosť zásadne odlišovať v oblasti súkromia používateľov. Keďže libra nebude otvorená a decentralizovaná, používatelia by mali počítať s možnosťou cenzúry transakcií či konfiškáciou finančných prostriedkov.

Aký je rozdiel medzi bitcoinom a facebookovou librou

  • Bitcoin je decentralizovaná digitálna mena, nad ktorou nemá nikto moc. Libra coin bude v správe členov asociácie, ktorí zároveň potvrdzujú transakcie a môžu niektoré transakcie obmedziť.
  • Bitcoin je pseudoanonymná kryptomena, kým pri libre bude treba preukázať svoju identitu (používaním peňaženky calibra).
  • V bitcoinovom ekosystéme fungujú ťažiari, ktorí potvrdzujú transakcie a zároveň emitujú nové bitcoiny do systému. Členovia asociácie Libra budú len potvrdzovať transakcie.

 

Martin Lindák, 25. sep 2019

Dostupné na:  https://index.sme.sk/c/22214447/libra-verzus-euro-moze-byt-facebookova-kryptomena-hrozbou-pre-menovy-system.html#ixzz621lm8ltn

 

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON