Pripravovaná novela živnostenského zákona má zjednodušiť živnostníkom a firmám podnikanie

Pripravovaná novela živnostenského zákona má zjednodušiť živnostníkom a firmám podnikanie

Podľa navrhovanej novely, živnostenský úrad viac nebude pri ohlásení živnosti požadovať preukázanie skutočností, ktoré si vie sám zistiť, resp. sú mú známe z úradnej činnosti. 

Zmeny sa majú dotknúť aj lehôt na pozastavenie živnosti. Tieto majú byť pre podnikateľov flexibilnejšie. Minimálna lehota sa má skrátiť z pol roka na 1 mesiac a maximálna predĺžiť zo súčasných 3 rokov na 4 roky.

Novela navrhuje presunúť niektoré remeselné a viazané živnosti do zoznamu voľných živností (napr. prekladateľské a tlmočnícke služby).

Účinnosť novely je navrhovaná na 1. 5. 2021. Legislatívny proces naďalej sledujeme.

Ostatné články

Oblasti, v ktorých je potrebné zosúladiť VOP s prijatou novelou

Oblasti, v ktorých je potrebné zosúladiť VOP s prijatou novelou

Dňa 1.7.2024 nadobudne účinnosť dlho očakávaná novela spotrebiteľského práva. Nový zákon o ochrane spotrebiteľa komplexne upravuje práva a povinnosti spotrebiteľov aj obchodníkov. Prijatie novely sa výrazne dotkne aj všeobecných obchodných podmienok (VOP). 1.     Rozšírenie informačných povinností obchodníka Novela rozširuje informačné povinnosti obchodníka vo vzťahu k spotrebiteľovi, napr. o: a.  …

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON