Novinky v daňovom poriadku – index spoľahlivosti

Novinky v daňovom poriadku – index spoľahlivosti

Nová právna úprava, účinná od 1.1.2022, zavádza balíček opatrení a zmien. 

Čo by ste mali vedieť?

Index daňovej spoľahlivosti a jeho zmeny.

Zákon definuje index daňovej spoľahlivosti ako hodnotenie daňového subjektu, ktorý je podnikateľom registrovaným pre daň z príjmov. Určuje sa tak na základe kritérií, ktoré vychádzajú najmä z toho, ako dôsledne si plní daňovník povinnosti. Ide napríklad o povinnosť podať daňové priznanie v určenej lehote, uviesť daň v daňovom priznaní v plnej výške, či povinnosti spojené s e-kasou.

V praxi to  môže znamenať, že ktokoľvek má právo si podnikateľa „preklepnúť“. Ako? Stačí navštíviť web Finančného riaditeľstva, ktoré má zoznam týchto subjektov evidovať. Verejnosť si tak môže pozrieť informácie v rozsahu od mena, adresy, až po hodnotenie, nakoľko je subjekt spoľahlivý. 

Konkrétny podnikateľ bude vždy – o zmenách v jeho indexe spoľahlivosti,  informovaný oznámením. Zasiela ho daňový úrad najneskôr do 30. júna 2022 a ak by daňovník s niečím nesúhlasil, môže podať námietky. 

Ak bude index podnikateľa vysoký, ustanovujú sa mu aj benefity, a to napríklad v podobe dlhšej lehoty pri daňovej kontrole. 

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON