Výrazne zmeny v živnostenskom registri

Výrazne zmeny v živnostenskom registri

Princíp jedenkrát a dosť

Cieľom tohto princípu je odbremeniť podnikateľov od dokladovania údajov živnostenskému úradu, ak ich iný orgán verejnej správy už eviduje.
V praxi už úrad nebude požadovať preukazovanie napríklad mena a priezviska otca, mena, priezviska a rodného priezviska matky na účely preukázania bezúhonnosti, keďže tieto údaje môže jednoducho získať prostredníctvom informačných systémov verejnej správy.

Zmena lehôt pozastavenia živnosti

Zmenou prešla aj minimálna (6 mesiacov) a maximálna (3 roky) lehota na pozastavenie živnosti, ktoré sa úplne zrušili. Doba pozastavenia živnosti tak už nie je zákonom limitovaná a v praxi môžu podnikatelia prerušiť živnosť aj na pár dní alebo týždňov. Cieľom týchto zmien je priniesť podnikateľom väčšiu flexibilitu.

Zníženie regulácie pri preukazovaní odbornej praxe pri viazaných živnostiach

Súčasťou zmeny zákona je aj zjednodušenie podnikania formou viazaných živnosti. Pri vybraných živnostiach novela skracuje požadovanú dĺžku praxe v obore.

Napríklad na výkon realitnej činnosti stačí po novom dosiahnuť vysokoškolské vzdelanie ekonomického, právnického, stavebného alebo architektonického smeru alebo úplné stredné vzdelanie s maturitnou skúškou a získať osvedčenie o absolvovaní akreditovaného programu v odbore, ktorý vydáva ministerstvo školstva (podmienka dvojročnej praxe tak už nie je nutná).

Zmeny nadobudli účinnosť 1.8.2021.

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON