Rýchla pomoc pre malé aj veľké firmy v podobe spätného uplatnenia daňovej straty

Rýchla pomoc pre malé aj veľké firmy v podobe spätného uplatnenia daňovej straty

V Českej republike prijala vláda na pomoc podnikateľom v rámci proti-krízového balíka nové opatrenie, tzv. loss carryback, známe najmä v zahraničí (Nemecko, Francúzsko, Kanada). Podstatou tohto inštitútu je možnosť spätného uplatnenia daňovej straty.

Podobne ako na Slovensku, aj v Českej republike si v súčasnosti môžu podnikatelia od základu dane odpočítať daňovú stratu. Rozdiel je však v tom, že ide o možnosť uplatnenia daňovej straty do budúcnosti. Tzn. stratu je možné uplatniť až v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach za predpokladu dosiahnutia zisku.

Podľa nového opatrenia bude v Českej republike možné daňovú stratu uplatniť za dve zdaňovacie obdobia spätne. To znamená, že stratu za rok 2020 si môže podnikateľ odpočítať od základu dane za obdobie rokov 2018 a 2019. V praxi môže takto vzniknúť za roky 2018 a 2019 podnikateľovi preplatok na dani, ak strata za rok 2020 bude vyššia ako základ dane za roky 2018 a 2019. Podnikatelia už nebudú musieť čakať na obdobie, kedy sa im bude dariť, a vykážu kladný základ dane. Pomoc sa totiž dostaví v čase, kedy ju podnikatelia najviac potrebujú, tzn. keď nedosahujú zisk.

Toto opatrenie je určené len pre subjekty platiace daň v Českej republike. Preto nie je možné, aby si nadnárodné spoločnosti kompenzovali svoju daňovú stratu, ktorá im vznikne v zahraničí, prostredníctvom kladného základu dane, ktorý vznikne v Českej republike. Zámerom zavedenia loss carryback je pomôcť podnikateľom aspoň čiastočne prekonať ťažké finančné obdobie spôsobené koronakrízou.

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON