Používanie 1 a 2 centových mincí sa obmedzí

Používanie 1 a 2 centových mincí sa obmedzí

Novela zákona o cenách zavádza povinné zaokrúhľovanie cien. Matematické operácie zákazníkov tak budú v obchodoch a službách zredukované na minimum od 1.7.2022.

Novela zavádza zaokrúhľovanie cien tovarov a služieb, ktoré sa platia v hotovosti, na najbližších 5 centov. Platby v hotovosti vo výške 1 a 2 centy sa zaokrúhlia na 5 centov. 

V prípade platieb v hotovosti v iných sumách sa nezaokrúhlená suma nižšia ako polovica hodnoty 5 centov (napr. 1,07 Eur) zaokrúhli nadol (t.j. 1,05 EUR). Nezaokrúhlená suma, ktoré je rovná alebo vyššia ako polovica hodnoty 5 centov (napr. 1,08 EUR), sa zaokrúhli nahor (t.j. 1,10 EUR).
 
Cieľom predkladaného návrhu je prispieť k zníženiu nákladov podnikateľov a verejnosti za poplatky bánk za vloženie, resp. spracovanie 1 a 2 eurocentových mincí.
 
Zároveň podľa zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice  na pokladničnom doklade sa má uvedené zaokrúhlenie cien (napr. + 0,01 alebo - 0,01) evidovať ako povinný údaj.
 
Povinnosť zaokrúhľovania sa bude vzťahovať aj na obchodníkov, ktorí nemajú povinnosť používať registračnú pokladnicu.
 

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON