Podnikáte a zasiahla vás koronakríza? Vznikol portál, ktorý vám môže pomôcť

Podnikáte a zasiahla vás koronakríza? Vznikol portál, ktorý vám môže pomôcť

Predstavitelia občianskej iniciatívy Hackvirus predstavili ďalšie technické riešenie pre lepšie zvládnutie pandémie, tentokrát pre podnikateľov. Skupina startupistov predstavila platformu digitalnedoma.sk spájajúcu živnostníkov a malé a stredné firmy, ktorým pomáha zorientovať sa v množstve informácií či nachádzať nové obchodné príležitosti.

Hlavným cieľom je pomôcť firmám s digitálnou transformáciou a umožniť im prístup k žiadostiam či právnym dokumentom. Na platforme podnikatelia nájdu zadarmo množstvo užitočných návodov z oblasti práva, marketingu či ďalších sektorov. K dispozícii sú automatizované vzory dokumentov, zmlúv, ako aj žiadostí o štátnu pomoc, ktoré sú pre nich v tomto čase kľúčové.

„Pre množstvo firiem sú právne služby ťažšie dostupné, či už logisticky, časovo alebo finančne. Vďaka projektu Právo v rúškach majú podnikatelia najdôležitejšie právne vzory ľahko dostupné z domova,“ hovorí Oliver Majdúch, partner advokátskej kancelárie Schin & Majdúch.

Zároveň, keďže štát musí na krízu reagovať veľmi rýchlo, podľa neho nie sú všetky prijaté opatrenia dokonalé a zrozumiteľné pre každého. Preto pripravili „návody“ na ich použitie, vďaka ktorým sa v nich podnikatelia môžu lepšie orientovať.

Benefity aj prepájanie

Okrem toho nájdu podnikatelia či živnostníci na platforme prístup k benefitom, nástrojom či bezplatným ponukám od množstva slovenských či zahraničných firiem, ktoré im majú pomôcť znovu naštartovať ich podnikanie, respektíve zabrániť prepúšťaniu ich zamestnancov.

„Väčšinu týchto služieb či ponúk je možné nájsť exkluzívne iba na našej platforme a unikátne sú v tom, že všetky sú určené podnikateľom ako pomoc pri prekonávaní krízy COVID-19,“ hovorí Andrej Krúpa, jeden zo zakladateľov iniciatívy Hackvirus.

Podnikatelia tam nájdu softvérové licencie, cloudové úložisko, nákup elektroniky, miesto v coworkingu, webhosting a iné výhody, ktoré sú zadarmo alebo s mimoriadnou zľavou. Výhodou platformy je aj to, že všetky firmy, ktoré sa zaregistrujú, môžu medzi sebou komunikovať, radiť sa a vzájomne si odovzdávať skúsenosti.

Vyše 300 podnetov

Digitálne doma je v poradí tretím riešením z dielne iniciatívy Hackvirus.sk. Prvou bola mobilná aplikácia umožňujúcu požiadať o registráciu na vyšetrenie COVID-19, druhým projektom bola jednotná a funkčná databázu dobrovoľníkov v nemocniciach z radov odborníkov Sme pripravení.

Pri najnovšej platforme zozbierali viac ako 300 podnetov od podnikateľov a živnostníkov. „Veľmi často sa tu opakovali problémy v súvislosti so štátnou pomocou, v ktorej sa veľakrát podnikatelia nevedia zorientovať,“ hovorí Juraj Gago, ďalší zo zakladateľov Hackvirus.sk. „Okrem toho, veľa firiem začína fungovať inak ako doteraz, prostredníctvom online nástrojov komunikujú so zamestnancami, partnermi, zákazníkmi. Preto sme sa rozhodli pre nich pripraviť platformu Digitálne doma,“ dodal.

Spoluiniciátorom technického riešenia bola firma Campus Cowork, ktorá spolupracovala aj na predošlom riešení iniciatívy Hackvirus.sk. Registrácia je pritom jednoduchá. Podnikatelia, ktorí hľadajú pomoc, vyplnia základné údaje – meno, priezvisko, názov spoločnosti, ktoré sa prepoja s portálom Finstat, a zvyšné údaje o firme (ako napríklad IČO, DIČ a podobne) sa automaticky doplnia.

O Hackvirus.sk

Občianska iniciatíva vznikla krátko po začiatku pandémie COVID-19 na Slovensku. Jej cieľom je pomáhať v boji s pandémiou so zameraním na najviac ohrozené skupiny obyvateľov. Oslovuje občanov, aby jej aktuálne zasielali problémy, s ktorými sa stretávajú, a na základe týchto podnetov potom s IT dobrovoľníkmi a expertmi pripravuje online riešenia.

Medzi doteraz úspešné projekty patrí aj platforma smepripraveni.sk, ktorá hľadá zdravotníckych dobrovoľníkov z radov odborníkov, pripravených pomôcť v čase nárastu pandémie. O túto platformu prejavili záujem aj viaceré krajiny v zahraničí. Hackvirus.sk sa stal aj garantom za Slovensko počas medzinárodného hackatonu, ktorý zorganizovala Európska komisia, so zapojením 27 štátov Európy.

Zdroj: https://www.forbes.sk/podnikate-a-zasiahla-vas-koronakriza-vznikol-portal-ktory-vam-moze-pomoct/

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON