Nová úprava ochrany spotrebiteľa sprísňuje podmienky zverejňovania recenzií

Nová úprava ochrany spotrebiteľa sprísňuje podmienky zverejňovania recenzií

Úpravu ochrany spotrebiteľa čakajú nasledovné zmeny:

  1. Koniec zavádzania spotrebiteľa
    Návrh má za cieľ znížiť špekuláciu obchodníkov, ktorí prispievajú k dvojakej kvalite výrobkov. Ako? Po novom sa medzi klamlivé obchodné praktiky zavádza marketing dvojitej kvality. Zákon v praxi bude teda zakazovať prezentovať tovar ako identický s tovarom uvádzaným na trh v iných členských štátoch EÚ, ak bude mať odlišné vlastnosti či zloženie. 
  2. Akcie, recenzie a ceny
    Obchodníci majú vedieť preukázať, či a ako zabezpečujú autenticitu recenzií svojich výrobkov. Ak predajcovia ponúkajú možnosť recenzovania svojho tovaru zákazníkmi, budú mať povinnosť preukázať, že hodnotenia produktu poskytujú spotrebitelia, ktorí produkt skutočne použili alebo kúpili. 
    Mení sa aj regulácia pri znižovaní cien. Ak sa predajca rozhodne znížiť cenu ponúkaných výrobkov, v každom oznámení o znížení ceny musí uviesť predchádzajúcu cenu – a to takú, ktorú účtovali za posledných 30 dní.
  3. Sankcie
    Po novom majú byť sankcie ukladané v závislosti od obratu obchodníka. Pre zmiernenie sa zavádzajú aj inštitúty, ktoré majú dané sankcie zmierniť alebo úplne odpustiť. Ako? Štyri kroky: prijatie zodpovednosti za svoje protiprávne konanie, ukončenie porušovania právnych predpisov, odstránenie následkov svojho konania a odškodnenie spotrebiteľov, ktorých práva boli porušené. Výsledok? Sankcia, ktorú by uložila SOI, môže byť výrazne znížená, alebo až odpustená.

Zákon je aktuálne v štádiu vyhodnocovania medzirezortného pripomienkového konania. Vývoj situácie sledujeme. 

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON