Čo má spoločné Neftlix s O2? Pracovný čas a dovolenku chápu netradične

Čo má spoločné Neftlix s O2? Pracovný čas a dovolenku chápu netradične

Zákonník práce ich nepozná.

Osemhodinový pracovný čas na plný úväzok je dnes v Európe štandardom, hoci pred storočím sa v praxi vyskytoval len výnimočne. Civilizácia sa však posúva a s ňou aj forma organizácie práce.

Konkurencia na pracovnom trhu rastie a produktivita práce sa zvyšuje. Kombinácia týchto dvoch faktorov okrem štandardných bonusov typu práca doma či karta multisport umožňuje firmám poskytovať aj výnimočnejšie benefity.

Medzi „vizuálne“ najatraktívnejšie patria skrátený pracovný čas a neobmedzená dovolenka. Hoci zatiaľ po nich aj v zahraničí siahajú skôr tí odvážnejší zamestnávatelia, pár príkladov sme našli aj na Slovensku.

Kratšie za rovnaký plat

So skráteným pracovným časom vlani v auguste experimentoval japonský Microsoft.

Do testu, v rámci ktorého sa bez zmeny platu pracovalo od pondelka do štvrtka (teda štyri dni do týždňa namiesto piatich), zahrnul 2 300 zamestnancov. Výsledok?

Microsoft tvrdí, že štvordňový pracovný týždeň viedol k zvýšeniu produktivity o 40 percent. Zlepšila sa tiež celková nálada zamestnancov, 92 percent z nich by chcelo mať voľný piatok aj naďalej.

Okrem toho sa znížili náklady na elektrinu (za mesiac medziročne o 23 percent) a klesla aj spotreba papiera (o 59 percent). Napriek pozitívnym výsledkom Microsoft v súčasnosti neplánuje kratší pracovný čas zaviesť natrvalo.

Dva mesiace vlani testovala skrátený pracovný týždeň aj novozélandská spoločnosť Perpetual Guardian so svojimi 240 zamestnancami. Podobne ako v Microsofte testovali voľný piatok. A zaznamenali aj podobné výsledky: vyššiu produktivitu, nižší stres, viac času stráveného s rodinou.

Netflix bol prvý

Rozšírenejším benefitom je neobmedzená dovolenka. Podľa prieskumu Allianz Global Assistance z minulého roka na vzorke zhruba tisíc ľudí ju môže v USA čerpať 12 zo sto zamestnancov.

Jednou z prvých firiem, ktoré zaviedli neobmedzenú dovolenku, bol Netflix. Prišiel s ňou ešte v roku 2004. Vo firme teda nekontrolujú odpracovaný čas, dôležité je, aby zamestnanec dosiahol požadované výsledky.

Takto nastavený systém poskytuje viac slobody zamestnancom, ale kladie na nich aj viac zodpovednosti. Pri neobmedzenej dovolenke je dôležitý vzťah a dôvera medzi zamestnancami a zamestnávateľom.

Aj keď neobmedzená dovolenka znie vábivo, práve subjektívny pohľad nadriadeného môže byť kameňom úrazu. Skrátka, zamestnancovi môže nastaviť také podmienky, ktoré sa mu nepodarí splniť.

Podľa prieskumu portálu Insider 29 percent zamestnancov firiem s neobmedzenou dovolenkou počas nej aj tak pracuje. Ďalšie zistenie: títo zamestnanci si berú v priemere 13 dní dovolenky ročne, kým ľudia z firiem s klasickými dovolenkami o dva dni viac.

Prieskumy ukazujú, že neobmedzená dovolenka je najatraktívnejšia pre mileniálov, čiže pracovníkov vo veku od 18 do 34 rokov. Potvrdzuje to aj hovorkyňa portálu Profesia Nikola Richterová.

„Nechceme generalizovať, ale vo všeobecnosti majú firmy skúsenosti, že staršia generácia zamestnancov bola prispôsobivejšia, kým tú mladšiu treba viac zaujať,“ vysvetľuje.

Kratší pracovný týždeň je rarita

Manažér personálnej spoločnosti Grafton Miroslav Garaj hovorí, že kratší pracovný týždeň je na Slovensku skôr výnimkou. Hoci existuje zopár pozitívnych prípadov, väčšinou sa zamestnávatelia tohto benefitu boja.

Podľa neho ho využívajú skôr malé firmy s menej ako 20 zamestnancami. Častejšie sa v praxi používa systém, v rámci ktorého zamestnanec štyri dni do týždňa pracuje v kancelárii a piaty deň je na home office.

Podobné skúsenosti majú v Profesii. Z jej dát vyplýva, že firmy namiesto kratšieho pracovného týždňa preferujú flexibilný pracovný čas, prácu z domu alebo extra dovolenku.

Pri skrátenom pracovnom týždni by zamestnávatelia zrejme znižovali aj výplatu, čo by však už pre pracovníkov benefitom nebolo, dodáva Richterová. Určitou alternatívou, ktorá sa čoraz viac dostáva do popredia, sú podľa nej skrátené úväzky.

Podľa štatistík Profesie sa skrátené úväzky v tomto roku vyskytli z deviatich percentách ponúk. Na porovnanie, v roku 2016 to osem percent.

Väčší podiel kratších pracovných úväzkov vidieť aj na dátach OECD. V jednotlivých krajinách sa priemerný odpracovaný čas na zamestnanca v priebehu rokov postupne znižuje.

Neobmedzenú dovolenku má O2 už 4 roky

Dovolenka nad rámec zákona, napríklad päť dní navyše k povinným 20 alebo 25 dňom (podľa počtu odpracovaných rokov), poskytuje na Slovensku čoraz viac firiem.

Neobmedzenú dovolenku má medzi benefitmi napríklad telekomunikačný operátor O2. Podmienkou je, aby ju zamestnancovi schválil nadriadený.

O2 tento benefit poskytuje uplynulé štyri roky. Riaditeľka ľudských zdrojov spoločnosti Jana Sekerová vyratúva, že každý rok ho využije tretina zamestnancov, ktorí si v priemere zoberú štyri dni extra dovolenky.

Podľa Sekerovej zamestnanci tento benefit nezneužívajú. „Je to o vzájomnej dôvere. Poskytujeme zamestnancom niečo nadštandardné, veríme, že to ocenia a využijú podľa skutočnej potreby.“

Zhruba rok poskytuje neobmedzené dovolenky aj Eyerim, prevádzkovateľ medzinárodného e-shopu s dizajnovými okuliarmi. Aj spoluzakladateľka spoločnosti Andrea Zahurancová je presvedčená, že zamestnanci tento benefit nezneužívajú.

Pripisuje to tomu, že sú malá firma (36 ľudí), ktorej zamestnanci sa snažia pracovať a rozvíjať ju čo najviac. Hovorí, že napríklad v čase najväčších predajov, ako je Black Friday, by síce zamestnanci dovolenku čerpať mohli, vedia však, že by sa to nehodilo.

Dovolenka a pracovný čas podľa zákona

Podľa Zákonníka práce (§ 85) je maximálny týždenný limit práce nastavený na 40 hodín. V prípade dvojzmennej prevádzky sa znižuje na 38 a 3/4 hodiny týždenne, pri trojzmennej alebo nepretržitej prevádzke na najviac 37 a 1/2 hodiny týždenne.

Eva Schin Majdúchová z advokátskej kancelárie Schin & Majdúch Legal tvrdí, že pri štvordňovom pracovnom týždni by nebolo možné dosiahnuť týždenný limit 40 hodín, keďže väčšina zamestnávateľov má rovnomerné rozvrhnutie pracovného času. Zamestnávateľ by tak pri nezmenenej mesačnej mzde musel zvýšiť hodinovú sadzbu - a teda aj pracovné zmluvy.

Kratší pracovný čas môže byť podľa Majdúchovej kvalifikovaný aj ako plný, ale aj ako skrátený úväzok. Záleží na tom, na akú dĺžku úväzku fungujú ostatní zamestnanci.

Zákon nepozná ani pojem neobmedzená dovolenka. Ustanovuje len minimálny počet dní dovolenky, ktoré musí zamestnávateľ poskytnúť zamestnancovi. Štandardne je to 20 dní pri zamestnancovi do 33 rokov, respektíve 25 dní pri zamestnancovi nad 33 rokov.

Od Nového roka 2020 má na 25 dní dovolenky nárok aj zamestnanec mladší než 33 rokov - v prípade, keď sa trvalo stará o dieťa.

Zdroj: https://index.sme.sk/c/22271648/stvordnovy-pracovny-tyzden-a-neobmedzena-dovolenka-kde-sa-to-da.html

Ostatné články

Prvá regulácia umelej inteligencie

Prvá regulácia umelej inteligencie

EÚ prichádza s prvou právnou reguláciou AI na svete (AI Act). Neregulované využívanie AI môže zasahovať nie len do bezpečnosti krajín EÚ, ale aj do ľudských práv a súkromia občanov.  Na začiatok chce Komisia priniesť definíciu AI systému. Jej presné znenie ešte nie je známe, avšak hlavným kritériom pri jej vytváraní by…

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

Európsky akt o kybernetickej odolnosti pre výrobky s digitálnymi prvkami

EÚ parlament a Rada dosiahli predbežnú dohodu ohľadom podoby Európskeho aktu o kybernetickej odolnosti. Tento akt rieši kybernetickú bezpečnosť výrobkov, ktoré obsahujú digitálne prvky – od softvérových produktov, smart spotrebičov cez detské monitory a hračky až po mobilné telefóny.  Nová regulácia sa bude vzťahovať na všetky produkty, ktoré sú pripojené priamo alebo…

Napíšte partnerovi
kancelárie

Klientom zvyčajne odpovedáme do 24 hodín

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.
MATHISON